Wat eten we vandaag?

Wat eten we vandaag?

Waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen binnen het gezin, deze vraag wordt toch vaak het meest gesteld door de kinderen?

De reactie op het antwoord laat zich ook vaak al raden, alweer dat of nee dat lust ik helemaal niet. Op de meer gelukkigere dagen komt er een dat ken ik niet of ‘YES lekker’ uit. Maakt je als kok binnen het gezin toch blij.

Veel ouders beantwoorden de vraag ook vaak met, we eten ‘hussen met je neus ertussen’! Toch benieuwd waar dat naar smaakt.
Wat maakt toch dat de kinderen bijna dagelijks deze vraag stellen? Is het de routine of willen ze het echt weten? Uiteindelijk blijkt dat het voor het kind een gewoonte is, net als tanden poetsen voor het slapen gaan.
Hoe zit het eigenlijk met deze routine bij de ouder die kookt? Maak je wekelijks dezelfde gerechten. Zoals de bekende woensdag gehaktdag of altijd soep op zondag? Wist je dat veel Nederlandse gezinnen standaard een recepten repertoire hebben met daarin 7 gerechten, dus eten we in theorie wekelijks hetzelfde.

Dit is natuurlijk lekker makkelijk maar een beetje uitdaging op de menukaart kan soms ook geen kwaad. Met een kleine aanpassing in een recept kun je veel meer variatie aanbrengen in de dagelijkse maaltijd. Maak de stamppot andijvie eens met zoete aardappel. Serveer in plaats van groentesoep een lekkere pompoensoep die echt voor iedereen in het gezin geschikt is. Laat iedereen een keer zijn eigen hamburger beleggen met sla, tomaat, augurk, ui of bijvoorbeeld een plak ananas.
Met zelfs de kleinste aanpassingen verdubbelt het aantal recepten wat je je gezin kan voorschotelen.

Aan het einde gaat het erom dat je blij bent met wat je op tafel zet, en in een ideale wereld is de reactie op de vraag; wat eten we vandaag: ‘nou dat klinkt best lekker’.
Eet smakelijk!